Dol op wol

Categorieën Review0 opmerking

Als je een paar maanden geleden gevraagd had waar ik aan dacht als ik het woord “wol” hoorde, had ik waarschijnlijk dingen als jeuk en winter gezegd. Daar ben ik helemaal op teruggekomen. Tegenwoordig ben ik namelijk dol op wol en wel hierom.

Wol is zelfreinigend.
BAM! Gemak. Houden we wel van niewaar? Zo maken wij bijvoorbeeld gebruik van wasbare luiers met daar overheen een wolbroekje. Dit broekje neemt het vocht op, maar hoeft niet direct na gebruik in de was. Sterker nog, ons wolbroekje is nu al 2 weken niet in de was geweest. Gewoon even binnenstebuiten keren en luchten is voldoende. Klinkt vies, maar geloof me nou. Door het lanoline (ofwel wolvet) is wol zelfreinigend, bacterie werend en vuil afstotend. Ook handig als sportkleding dus!

Warmte regulerend.
Had ik het maar geweten. Dan waren het eerste pakje en mutsje van Iris niet van katoen geweest, maar van wol. Wol is namelijk warm in de winter en koel in de zomer. Hoe dat kan? Wol past zich aan, aan jouw lichaamstemperatuur. Zelfs in de zomer. Neem een lauwe douche, trek een wollen pyjama aan en je blijft ook in de zomer lekker koel.

Wol is duurzaam.
Het heeft een lange levensduur (maar liefst 80 jaar), verlaagt het co2 gehalte in de lucht doordat het stoffen opneemt, je hoeft het weinig te wassen en het is ook nog eens 100% recyclebaar!! Oh, en het groeit gewoon op een schaap hè, dat wol. Hoef je weinig anders voor te doen dan het schaap te verzorgen en te scheren en die schapen zijn ook nog eens goed voor heel veel andere dingen, zoals het gras op de dijken kort houden. Moet ook gebeuren.

Wol werkt brandvertragend.
Het verbrandingspunt van wol ligt zo rond de 600ºC. Dan weet je dat.

En dit zijn een paar van mijn favoriete wollen producten:

Wolbroekjes – Ideaal voor ’s nachts over de wasbare luier of kindjes die veel plassen.
Newborn slaapzak – want wol is warmteregulerend. Ideaal voor die kleintjes die dat nog niet kunnen.
Slaapzak – Dan hoef je geen winter én zomer slaapzak te kopen.
Strikmutsje – Ook weer omdat het warmteregulerend is en omdat het je mini de eerste weken beschermt tegen prikkels van buitenaf.
Slofjes – Weer om alle bovengenoemde redenen, maar ook omdat de er super schattig uit zien. Net als deze newborn sokjes.
Jasje – Ja.. Ik kan nog wel een keer zeggen waarom, maar volgens mij snap je ‘m nu wel.

En zo zijn er nog veeeeeeeeel meer toffe producten gemaakt van wol, ook voor volwassenen.

Het enige nadeel is wel dat het niet goedkoop is. Ik vind de prijs hartstikke logisch. Juist omdat het zulke goede eigenschappen heeft en zo lang mee gaat. Maar als je eenmaal door hebt hoe handig wol is, kom je maar moeilijk van die wolverslaving af en ja.. dat kost wat. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *