De voordelen van voorlezen

Categorieën Ouderschap0 opmerking

Denk je dat je baby voorlezen uit een babyboekje geen zin heeft? Dan heb je het mis. Niet alleen is het goed voor de taalontwikkeling van je baby, het helpt hem of haar ontspannen en het is nog leuk ook.

Wij lezen Iris vanaf dag een al voor. In het begin vooral voor de lol, maar tegenwoordig ook omdat dat ze heel kalm en ontspannen wordt van ons stemgeluid. Zo kan ze bijvoorbeeld ontzettend overstuur zijn,  als wij zacht een liedje voor haar zingen maakt dat haar bijna altijd wel weer rustig. Het voorleesmoment is hier dan ook een belangrijke stap in de overgang van een drukke dag naar een rustige avond/nacht. Niet alleen voor Iris.

Goed voor de taalontwikkeling

Naast het feit dat het een fijn en ontspannen moment met je kind is, is voorlezen ook nog eens super goed voor zijn of haar taalontwikkeling. Zo kan je kind aan de hand van plaatjes connecties leggen tussen woorden en afbeeldingen. Dit kun je oefenen door bijvoorbeeld het plaatje van een ballon aan te wijzen en hardop ‘ballon’ te zeggen. Door dit regelmatig te herhalen leert je kind dan dat het woord ballon bij dat plaatje hoort. Later leert hij of zij dan wat er bedoeld wordt als iemand het over een echte ballon heeft.

Welke boekjes dan?

Er zijn super veel leuke boekjes te koop, maar dit zijn een paar onze favorieten:

 • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft 
  Als de kleine mol op een dag zijn kop boven de grond steekt, gebeurt het: het is rond en bruin en ziet er een beetje uit als een worst en het komt precies op zijn kop terecht. Mol gaat op zoek naar de dader.
 • Rupsje Nooitgenoeg voelboek
  Met dit prachtige voelboek kunnen peutertjes vanaf 18 maanden al kennis maken met deze kleurrijke wereld. Voel de glimmende appel van Rupsje Nooitgenoeg, aai de zachte manen van een leeuw en volg met je vingers de lijnen van de cijfers 1 tot en met 5. In dit prachtige voelboek worden thema’s als dieren, woorden, cijfers, vormen en kleuren geïntroduceerd op zo’n manier dat ze deze jonge doelgroep aanspreken.
 • Raad eens hoeveel ik van je hou
  Hazeltje de Grote Haas houden vreselijk veel van elkaar. 
  Maar hoeveel precies – dat is niet makkelijk te meten!
 • Ik hou bereveel van jou
  Kruip lekker dicht tegen elkaar aan en geniet van dit superschattige aaibare boek. Dankzij de prachtige illustraties en de lieve rijmende tekst is dit een perfect voorleesboek.
 • Elke dag Dikkie Dik
  Al veertig jaar lang worden er verhaaltjes over Dikkie Dik bedacht/geschreven. Dat zijn zo veel verhalen en zo veel leuke beelden dat je een jaar lang elke dag Dikkie Dik kunt voorlezen! In deze luxe feesteditie zijn 365 korte verhaaltjes verzameld. Een superbundel boordevol huis-, tuin- en keukenavonturen van de ondeugende kat. 

En op het verlanglijstje voor wanneer Iris wat ouder is staan onder anderen:

 • A Day in the Life of Marlon Bundo
  Meet Marlon Bundo, a lonely bunny who lives at the Naval Observatory with his Grampa, the Vice President of the United States. Marlon’s life changes forever on a very special day when he meets the bunny of his dreams: Wesley. When the two decide to get married, they are told by the Stink Bug that, Boy bunnies can’t marry boy bunnies! Marlon and Wesley’s group of animal friends rally around them and decide to exercise their democratic rights by voting out the Stink Bug. Wesley and Marlon are happily wed surrounded by their animal friends, reminding us that, Stink Bugs are temporary. Love is forever.
 • Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes
  Van Jane Austen en Cleopatra tot Michelle Obama en Serena Williams: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes zet sprookjes in een geheel nieuw daglicht met 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd – als schrijfster, piraat of wiskundige. Met illustraties van 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld is dit boek een unieke uitgave boordevol inspiratie, speciaal voor iedereen die zijn eigen pad kiest.

Voordelen van voorlezen

 1. Een fijn rustmoment
  Niet alleen voor bedtijd, maar op elk ander moment van de dag.
 2. Goed voor de taalontwikkeling
  Iets met een ballon.
 3. Goed voor het inlevingsvermogen
  Door het lezen van boekjes leert je kind over nieuwe situaties en andere culturen.
 4. Stimuleert de verbeelding
  Lees je bijvoorbeeld een keer een boekje over draken? Probeer je dan eens samen met je kind voor te stellen hoe het zou zijn om een draak te hebben. Het zal je verbazen hoe levendig zijn of haar verbeelding daadwerkelijk is.
 5. Het is ook gewoon leuk
  Ik bedoel.. wanneer was de laatste keer dat jij en je collega’s samen nadachten over hoe het zou zijn om een draak te hebben?

Kortom, wij zien geen nadelen aan voorlezen. Zelfs voor de kosten hoef je het niet te laten, want bij de bibliotheek kan je zoon of dochter vaak gratis boekjes lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *