Slaap kindje, Slaaahhaaap!

Categorieën Ouderschap1 opmerking

Baby’s en kinderen hebben slaap nodig. Dat weten we allemaal. Maar hoe zorg je er nou voor dat je baby gewoon in slaap valt en lekker door slaapt? Niet. Baby’s doen wat ze willen. Wel kun je ze een handje helpen.

Iris is nu 7 maanden en dus zijn wij al 7 maanden aan het worstelen met slaaptijden en dutjes. Iris heeft nooit echt een stabiel slaapschema kunnen ontwikkelen door haar reflux klachten. Plat liggen lukte bijna niet zonder pijn en overdag sliep ze dan ook nauwelijks. Vanaf 3 maanden sliep ze de hele nacht, maar haar in slaap krijfen duurde soms wel 3 uur. Ontzettend vermoeiend, zowel voor haar als voor ons.

Sinds Iris vaste voeding krijgt gaat het wel beter. Nu voedsel niet meer zo makkelijk omhoog komt kan ze plat liggen zonder pijn en slaapt ze overdag gemiddeld zo’n drie uur. ’s ochtends een uur en haar middagdutje duurt ongeveer anderhalf a twee uur. Na die twee uur gaat ze niet meer slapen. Ik kan proberen wat ik wil. Hoog springen, laag springen, het maakt haar geen zak uit. Als zij haar middelvinger op kon steken had ze het gedaan.

Op zich is dit niet zo’n probleem en heeft een kind van 7 maanden genoeg aan 3 uur slaap overdag. Maar tegen 19:00 uur, haar bedtijd, is het sinds kort ook weer feest. Mevrouw heeft namelijk door dat we de kamer uit lopen en vindt dat alles behalve prima. Zodra we de deur achter ons dicht trekken begint ze met huilen. Nu hoor ik sommige van jullie denken ‘Lekker laten huilen, valt vanzelf in slaap.’ NOU.. die van ons niet hoor. Als we haar laten huilen gaat het huilen over in krijsen en is ze oprecht overstuur. Probeer haar dan nog maar weer eens rustig en in slaap te krijgen. Slaaptraining met gecontroleerd laten huilen werkt hier dus niet.

Wat wel lijkt te helpen is dichtbij blijven. Dus niet de nachtluier aantrekken, verhaaltje voorlezen, liedje zingen en dan de deur achter je dicht trekken. Maar nachtluier aantrekken, verhaaltje voorlezen, eventueel nog een liedje zingen en dan nog even blijven zitten. In het begin vond ze dat vooral heel gezellig en ging ze tegen ons liggen kletsen, maar omdat wij daar niet in mee gingen en gewoon rustig bleven zitten werd zij ook rustig en viel ze in slaap.

De eerste keer duurde dit zo’n twee uur, de tweede keer anderhalf en nu slaapt ze meestal na ongeveer een half uur. Ook proberen we nu steeds verder weg te gaan. Dus haar op bed te leggen en op onze slaapkamer te gaan zitten. Dit gaat niet altijd goed, maar ik zie hier wel een stijgende lijn aangezien het steeds langer duurt voor ze begint met huilen.

Natuurlijk zijn er nog avonden dat niets lijkt te werken. –Helemaal met dit warme weer- Wat we dan proberen is om haar zoveel mogelijk in haar eigen bed te troosten en als dat niet lukt op haar eigen kamer. We leggen haar ook altijd wakker (maar moe) weer terug in bed, zodat ze niet leert dat ze alleen bij ons in slaap kan vallen. Deze methode zou na ongeveer twee tot drie weken voldoende effect moeten hebben. Hierna zou zij in slaap kunnen vallen zonder dat wij in de kamer zijn.

Wat is jouw ultieme slaap tip?

1 gedachte op & ldquo;Slaap kindje, Slaaahhaaap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *