Tips voor koele baby’s

Categorieën Ouderschap0 opmerking

Je hebt het vast al gemerkt, buiten is het niet koud. Vandaag verwachten ze een temperatuur van rond de 35 graden en zelfs het Nationaal Hitteplan is van kracht. Daarom is het extra belangrijk om je kleintje koel te houden. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Hieronder deel ik een paar handige tips.

Houd de temperatuur van je baby in de gaten, dit kan je het best doen door in de nek of onder de voetjes te voelen. Je kan natuurlijk ook gewoon even temperaturen. Heeft je baby het te warm? Verwijder dan een laag kleding of koel hem of haar met een nat washandje. Let wel op dat je lauw-warm water gebruikt. Door koud water te gebruiken kan je baby te snel afkoelen.

Zorg dat de gordijnen overdag zoveel mogelijk dicht zijn en zet ramen alleen ’s ochtends en ’s avonds even open.

Trek je baby niet teveel lagen aan en zorg voor luchtige materialen zoals katoen. Met deze temperaturen heeft Iris overdag alleen een t-shirtje en een (katoenen) luier aan, maar voor pasgeboren baby’s is alleen een rompertje ook prima.

Voorkom uitdroging! Geef je borstvoeding? Leg je baby dan wat vaker aan. Als je flesvoeding geeft mag je per 100ml, 10ml extra water toevoegen aan de fles. kleintjes vanaf 6 maanden mogen tussen de voedingen door gewoon wat water drinken.

Uitdroging herken je aan de volgende signalen*:

  • Droge mond (geen speeksel)
  • Sufheid
  • Een halve dag geen natte luier
  • Snelle hartslag en/of ademhaling
  • Diepliggende ogen
  • Koude armen en benen
  • Een huidplooitje blijft ‘staan’ als je deze optilt

Herken je deze signalen? Neem dan direct contact op met je huisarts.

* bron: 24baby

Op de slaapkamer:

Houd ook hier de gordijnen zoveel mogelijk dicht en zet het raam alleen ’s ochtends en ’s avonds open. Kijk wel uit voor muggen, anders houden die je kleintje wakker.

Laat koud gewassen kleding drogen op de babykamer. Het vocht in de kleding zorgt voor koelere lucht in de slaapkamer. Zorg hierbij wel voor goede ventilatie, het vocht van de kleding moet namelijk ook weg kunnen anders krijg je een benauwde babykamer.

Zet vlak voordat je je baby op bed legt een ventilator met daar achter een koude fles op de babykamer. De fles zorgt dan dat de lucht die door de ventilator gaat gekoeld wordt en werkt als een soort airconditioner. Zet de ventilator wel uit op het moment dat je je zoon of dochter naar bed brengt.

Is de babykamer nog steeds warmer dan 25 graden? Dan hoeft je baby niet meer aan dan een rompertje. Bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden is een slaapzak en rompertje voldoende. Iris slaapt met deze temperaturen in alleen in een wasbare luier met daarover een wolbroekje. Een wolbroekje is namelijk temperatuur regulerend. Lekker warm in de winter, maar in de zomer heerlijk koel.

Leg een molton doek onder het laken van het ledikantje of de wieg. Deze neemt het zweet snel op.

Zorg voor veel frisse lucht in de babykamer en het wiegje of ledikantje. Overbodige knuffels kunnen nu het best even op een andere plek logeren. Let wel op dat je baby niet op de tocht ligt.

En last but not least! Probeer van het weer te genieten. Ondanks dat we het met z’n alle bloedheet vinden is het toch wel een hele mooie zomer en verlangen we in december vast naar dagen zoals dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *