Ons vijfjarenplan

Categorieën Persoonlijk3 opmerking

De vrije huursector in Nederland is kapot. Zo mogen wij bij wijze van spreken geen huis kopen met maandelijkse lasten van €400,- per maand, maar schrijft onze huurbaas maandelijks bijna het dubbele van onze rekening. 

Hebben wij dan een vrijstaand huis ergens in Haren? Nope. Gewoon een simpel huurhuis ergens in een dorp vlakbij Groningen. Sterker nog, in dit huis zit niet eens dubbel glas!

In 2016 woonden wij in Groningen en besloten we dat we kinderen wilde. Helaas was het appartement waar we op dat moment woonden nét groot genoeg voor ons tweeën en van een kindvriendelijke wijk kon je ook niet spreken. Zo stond onze overbuurman regelmatig compleet naakt voor zijn huis te roken. Not a pretty sight, want de beste man was de 70 voorbij. – Verder was hij nog gewoon goed bij en kreeg regelmatig bezoek over de vloer.- 

We wilden dus verhuizen en hadden eigenlijk direct dit dorp al op het oog. Helaas zijn er lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en moesten we het dus zoeken in de vrije sector. Via Funda kwamen we bij dit huis. Grote tuin, kindvriendelijke wijk, veel scholen in de omgeving en genoeg ruimte voor een baby, drie katten, een hond en ons. Zelfs de huurprijs viel op dat moment binnen ons budget.

Dus verhuisden we hier heen. Een jaar later kregen we de eerste brief met de titel “Huurverhoging” en dit jaar kregen we de tweede. Direct begreep ik dat er sprake was van een patroon. Dus belde ik de verhuurder om te vragen of we dan ook dubbel glas kregen. De niet super vriendelijke man vertelde lachend dat dit nou eenmaal de prijs is die mensen wel wilden betalen voor een woning zoals dit en ze dus de huur gewoon verhogen zonder de waarde van de woning mee te verhogen.

Super sympathiek. Maar goed.. Volgens de regels mag het gewoon. Dáárom is de vrije sector kapot en dáárom hebben wij een vijfjarenplan opgesteld, want voor dit bedrag willen we hier niet wonen. Dus moet er bezuinigd worden.

En dit is het plan:

  • Boodschappen doen we zoveel mogelijk bij de goedkopere supermarkten en A-merken worden beperkt gekocht.
  • We doen een keer per week boodschappen en bepalen wat we gaan eten op basis van aanbiedingen.
  • Fruit en groente halen we op de markt.
  • Spotify en alle andere onnodige abonnementen gaan de deur uit. –Behalve Netflix, want Netflix. Kom op. Wij zijn ook maar mensen.-
  • We gaan kijken of onze energiekosten omlaag kunnen.
  • We zijn overgestapt op wasbare luiers voor Iris. Een investering, maar uiteindelijk een stuk goedkoper dan wegwerpluiers. –Binnenkort meer hierover
  • We zijn overgestapt naar een andere TV provider aangezien we korting kregen op ons mobiele abonnement bij de nieuwe provider.
  • De katten krijgen geen A-merk voer meer. -Kwaad dat ze waren!- 

En alles wat we overhouden aan het eind van de maand gaat naar onze spaarrekening. Zo hopen we over vijf jaar voldoende zelf bij te kunnen leggen voor een leuke hypotheek en ons eigen huis te kopen.

Over vijf jaar pak ik dan dit artikel er weer bij om te zien of dit gelukt is.

Wat zijn jouw ultieme bespaartips?

3 gedachten op & ldquo;Ons vijfjarenplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *