Wat mijn dochter eet (6 maanden)

Categorieën Ouderschap1 opmerking

Toen Iris 4 maanden werd raadde de kinderarts ons aan om, zodra Iris het toe liet, met vaste voeding te beginnen. Zoals veel van jullie weten heeft Iris namelijk last van reflux en zou vaste voeding kunnen helpen bij het verlichten van de klachten. 

Daarom zijn we met 4 maanden dan ook begonnen met oefenhapjes. Gewoon af en toe, tussen de flesvoedingen door, fruithapjes proberen  en hier en daar sabbelen op een stukje komkommer. Over het algemeen ging dit prima maar al gauw werd duidelijk dat niet elke fruit- of groentehap even goed viel in combinatie met reflux. Zo was mango echt een drama, maar reageerde ze super goed op banaan en wortel.

Wel hadden de oefenhapjes vrijwel direct effect bij het verminderen van de klachten. Iris is werd veel vrolijker en je kon meteen aan haar merken dat ze lekkerder in haar vel zat.

Toen Iris 6 maanden werd vertelde ze op het consultatiebureau dat we de flesvoeding mochten gaan afbouwen naar 3 flesvoedingen per dag met tussendoor fruit, groente, een boterham en zelfs de warme maaltijd. Dat was nogal een omschakeling! Van overwegend flesvoedingen mochten we ineens 2 tussendoortjes en 2 maaltijden aanbieden. Aan de ene kant super spannend, maar aan een andere kant een welkome afwisseling. Ik was wel toe aan wat anders dan alleen flesvoedingen en oefenhapjes.

Hoe heb ik dit gedaan?
Tijdens deze omschakeling heb ik vooral gekeken naar de behoeftes van Iris. Wilde zij op dagen toch liever de fles? Dan kreeg ze die. Maar 9 van de 10 keer ging dat mondje wagenwijd open voor een lepeltje geprakt fruit of groente. Natuurlijk ging ook dit met vallen en opstaan,  maar inmiddels zijn we over op 3 flesvoedingen per dag, 2 tussendoortjes en een warme maaltijd.

Dit is haar voedingsschema nu (6 maanden):

07.00 – Ontbijtpap (gemaakt met flesvoeding)

10.00 – Fruithapje + met een beetje thee of water

12.00 – Flesvoeding

15.00 – Tussendoortje + een beetje thee of water. Meestal is het tussendoortje een beetje kwark of nog wat fruit, maar in de supermarkt hebben ze een aardig assortiment als het gaat om babyvoeding.

17.00 – Avondmaaltijd + een beetje thee of water

19.00 – Laatste fles

Wij hebben er voor gekozen om Iris haar voedingen in gepureerde / geprakte vorm te geven, omdat we het nog te spannend vind om haar stukken fruit of groente te geven. Zo hoor ik veel goede verhalen over de Rapley-methode en geloof ik ook wel dat het relatief veilig is, maar door de reflux heeft Iris zichzelf al zo vaak verslikt dat ik niet wil dat ze “bang” wordt voor eten. Op termijn gaat ze natuurlijk voedsel in vaste vorm krijgen, maar voor nu vind ik dit prima.

Wel zit ik er over na te denken om naast de flesvoeding van 12:00 uur Iris af en toe eens een broodje met een beetje margarine aan te bieden om te zien hoe dat gaat.

Wanneer gaf jij de kindje voor het eerst een boterham? Laat het me weten in de reacties hieronder.

1 gedachte op & ldquo;Wat mijn dochter eet (6 maanden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *